VIP-REX GÉL technológiai leírás

VÍZTASZÍTÓ -VÍZZÁRÓ ADALÉK
VAKOLATBA – BETONBA – VASBETONBA
FAGYÁSGÁTLÓ ÉS KÁNIKULAI ADALÉKKÉNT IS AJÁNLOTT!

RÉSZLETES TECHNOLÓGIAI LEÍRÁS


1) MI AZ ELSŐDLEGES SZEREPE A VIP-REX GÉL®- nek AZ ÉPÍTÉSZETBEN?

Elsődleges szerepe, hogy víztaszítóvá tegye a cementkötésű keverékeket. Az elvárásoknak megfelelően, műanyag és kőolajszármazék mentessé tegye, finomszemcsés természetes ásványi őrleményekből oly módon, hogy szilárdságcsökkenés nem lépjen fel. A cél az, hogy a porózus felületeket és a belső porozitást is megszüntetve a vízfelszívó és áteresztő képessége a keverékeknek (pl.: betonok, grúzok, habarcsok) a nullához közelítsen. Az adalék alapvető jellemzője, hogy a kavicsszemek közötti légréseket olyan víztaszító cementpéppel keveredve töltse ki, amelybe a víz nem tud behatolni.

A cementpép képzése közben a vízadagolás a gyakorlatban sosem ideális, legtöbbször a bedolgozhatóság miatt a víz túladagolása a jellemző. Így a hidraulikus kötési folyamat többletvize távozni kényszerül. A víztérfogat helye ennek következtében üresen marad, így helyet hagyva az újbóli vízfelvételnek. A víz távozásakor egyenetlen zsugorodás következik be, amely repedésekhez vezet. Ezeket a felületi feszültségeket a pórusokban megfagyott víz növelheti, ezért feszítő hatása révén mállasztja az anyagot. A VIP-REX GÉL® kizárja a víztúladagolás mértékét plasztifikáló mellékhatása révén. Tehát kb. 20%-al kevesebb keverővíz szükséges hasonló konzisztenciák eléréséhez. A megszilárdult beton és habarcs csak úgy elégíti ki 99%-os víztaszító képességet, ha a pórusok kötőanyaggal, cementpéppel telítettek, vagy túltelítettek! A túltelítettségnél a szakemberek a zsugorodási repedésektől tartanak, jogosan, ami a VIP-REX GÉL®- el készült keverékeknél kizárt, még 15-20%-os túltelítettségnél is biztonságos.


2) TÖMEGSZIGETELÉSKÉNT IS HASZNÁLHATÓ:

Képlékenyítő - plasztifikáló hatása miatt tömöríti a keverékeket:
A betonozáskor és vízzáró vakolat készítésekor szinte alig kell tömöríteni. Az ily módon elkészült aknafal, vagy vakolat vízzárósága csak a statikai szilárdságon, nem pedig a vízáteresztő képességen múlik (hidrostatikai víznyomás). Tömör pincefal betonozásakor 100%-ban megoldja a talajvíznyomás elleni szigetelési problémákat, teknőszigetelés-szerűen betonozva. Itt a folyamatos betonozás, a vízszintes és függőleges részek egyben való kiöntése, munkahézag nélkül a legfontosabb., ez természetesen a részletek (csőáttörések, lépcsők, stb.) tökéletes előkészítését és jó szervezést igényel.


3) VÍZZÁRÓ VAKOLAT UTÓLAGOSAN IS LEHET:

Itt is az előbbiek szerinti egybefüggő monolitikus vakolás a fontos. Az aljzatbeton és az oldalfal vakolat találkozásakor, vagy szigetelőlemez szerűen átfedéssel, vagy csomóponti fészeküregben kell csatlakozni.


Szigetelési módozatok:
                                        a, vakolással talajnedvesség, talajpára elleni
                                            szellőzővakolat
                                        b, vakolással talajvíznyomás elleni negatív oldali
                                            szigetelés (teknőszerűen)

a, Az első esetben elegendő a VIP-REX HAB®- os, vagy VIP-REX UNI®- s vakolat is, de a vízszint emelkedésekor a talajvízbetörés nem kiküszöbölhető. A víz visszahúzódása után viszont száraz lesz a pince. (Lásd VIP-REX HAB® tájékoztató)

b, A második esetben bármilyen talajvízállás esetén sem tör be a víz a pincébe, mert egy összefüggő medenceszerű kéregbetont hozunk létre. Ennek viszont vannak feltételei. Mind az oldalfal, mind a padlószerkezet, mint negatív födém, statikailag bírnia kell a rá ható hidrosztatikai nyomást. Pl.: egy 1,50 m magas talajvízoszlop nyomásnál 100 m2- es pincében 150 tonna felhajtóerővel kell számolni, ezt csak szakmérnök méretezheti. Az oldalfalnak szilárdnak kell lennie, hogy a vízzáró vakolat tapadása minél jobb legyen. Több, minimum két rétegben kell a vízzáró vakolást elvégezni, minél több a rétegszám, annál kisebb a valószínűsége a készítés közbeni technikai hibának. Pl.: azon a tenyérnyi területen, ahol nem sikerült rendesen tömöríteni a vakolatot „darázsfészkesség” lép fel és a víz betörhet. A következő rétegeknél már kevés az esély, hogy ott alakul ki a porózusos felület. Három rétegű, 0,5 - 1 cm vastagságú vakolat már teljes biztonságot ad.

 Az egyes rétegeket a szigetelőlemezek toldásához hasonlóan kell munkahézagolni, tehát 15 cm átfedéssel. A legideálisabb, ha egy réteg összefüggően, folyamatosan elkészül.
A munkahézagok egymás fölé ne essenek és a toldás illetve a vakolat folytatás a régebbi vakolatréteg száradása előtt legyen folytatva, utána ugyanis a régi vakolat víztaszító képessége annyira fokozódik, hogy a következő réteget csak közbenső 10 kg cement: 10 l víz: 1 dl VIP-REX GÉL® keverékéből készült gúzolás után lehet felvakolni. A gúzolásnak szilárdulni kell, viszont megszáradni nem szabad a vakolás folytatásához. A több rétegben levakolt felületet fasimítózás után glettelni is lehet, ekkor viszont néhány alapszabályt be kell tartani: a glettelés időpontját úgy kell megválasztani, hogy vagy 2-4 órán belül, amíg friss a felület, vagy csak tökéletes száradás után, 4-7 nap múlva. Félszáraz állapotban, pl. másnap, tilos a szilárdulási folyamat közbensége miatt, a szilárdulás 80-85%-ig kell eljutni a vakolatnak vagy aljzatbetonnak.

Második legfontosabb szabály, hogy a glettelő anyag is tartalmazzon VIP-REX GÉL®- t, mint az alatta lévő réteg, egyrészt az azonos hőtágulási tényező miatt, másrészt a felület víztaszító képessége miatt. Ezt úgy érjük el, hogy előre bekeverjük a cementsimításhoz szükséges cementpépet sűrű, glettszerű gél formájára. Hozzávalók: 10 kg cement, víz szükség szerint, 2 dl VIP-REX GÉL®.
Itt kell megjegyezni, hogy ez a glettszerű gél alkalmas betonfelületek javítására is. Vékonyan, 2-5 mm vastagságban önmagában, de 5-20 mm vastagságban 20-40% homokkal dúsítva is megfelelő pld.: járda egyenetlenség javítására, víztaszítóvá-fagyásmentessé tételére.


4) FAGYÁSGÁTLÓKÉNT IS HASZNÁLHATÓ:

Működési mechanizmusa abból áll, hogy a VIP-REX GÉL® figyeli a hőmérsékletet és a páratartalmat, +5 Cş alatt leállítja automatikusan mind a vegyi kötési folyamatot, mind a szilárdulási folyamatot, a hőmérséklet emelkedésével újra elindítja azt. A leállítás és elindítás akár 200 - 300 alkalommal is megtörténhet károsodás nélkül. Viszont azt be kell kalkulálni, hogy a leállított folyamatban eltöltött időt nem szabad beleszámolni a 28 napos cement kötési-szilárdulási időszakba. A gyakorlatban ez azt is jelentheti, hogy a nappali időben szilárduló, de éjszaka pihenő beton vagy vakolat kevesebb ideig tud szilárdulni, így a 28 nap télen két vagy háromszorosára nő. A fagyásmentességet fokozza az a tény is, hogy a víz - cementtényezőt leszorítja a VIP-REX GÉL®. Továbbiakban a levegő párájából köti le a vegyi folyamatokhoz szükséges vizet, így locsolni nem kell, sőt egy idő után fel sem veszi a vizet! A szilárdulást lehet gyorsítani, ha hőszigeteljük a felületet. Fagyásgátlás esetén nem kell meszet adagolni a vakolatokba, mert az nem hidraulikus kötőanyag.


5) KÁNIKULAI ADALÉKKÉNT IS HASZNÁLHATJUK:

A gőzérlelés, más néven autoklávolás megengedett az adalék használata mellett is. Ehhez kapcsolódik a nyári kánikulai adalékolási szerepe is. A VIP-REX GÉL®- el készült cementkötésű, tehát hidraulikus kötőanyagú, a páratartalmat és a magas hőmérsékletet is arányosan figyeli igen nagy tűrőképességgel, gyorsan reagál a nagy melegre. Gyakorlatilag egy 25-35 Cş közötti hőmérsékleti tartományban, ha a páratartalom nem éri el a 60-80%-ot, akkor a szilárdulási folyamatot leállítja, így nem ég meg a beton. Éjszaka, amikor csökken a hőmérséklet, újraindítja a folyamatot. A kieső időszakokkal meghosszabbodik a végszilárdulási idő, pl.: 28 nap helyett 45 vagy 60 nap. A fentiekből következik, hogy a levegő párájából automatikusan köti le a vizet hőmérséklet arányosan.


6) MÉSZPÓTLÓ, PLASZTIFIKÁLÓ, TAPADÁSELŐSEGÍTŐKÉNT IS HASZNÁLHATÓ:

A VIP-REX GÉL® használatánál a szokásos mészadagolást legalább felére, de inkább harmadára kell csökkenteni. Mészpótlásra 2-4 litert, mészhelyettesítésre 5-6 litert használjunk köbméterenként, erős cementadagolás mellett. (Az igazi mészpótló anyag hatásfok szempontjából a VIP-REX MÉSZKENCE®!)
Mészpótlásra és minőségjavításra használható a VIP-REX GÉL® a VIP-REX HAB®- al együtt is, ekkor a VIP-REX UNI®- hoz hasonló hatást érünk el.
A makrokapillárisokat a GÉL eltömíti, víztaszító képességet, hő és páratűrő képességet ad a betonnak és a habarcsnak, míg a HAB a mikrokapillárisokat képzi, javítja a páraáteresztő képességet, valamint gátolja a repedezést és 20-30%-al nagyobb térfogata lesz a habarcsnak és könnyebb a fajsúlya. Javítja ugyanakkor még a bedolgozhatóságot és kezelhetőséget, vastagabb vakolatot lehet felvinni egyszerre, a megkevert beton egész nap plasztikus marad.


7) A VIP-REX GÉL®-t HASZNÁLHATJUK ÖNÁLLÓAN VASBETON SZERKEZETEKNÉL IS.

A betonacélt nem károsítja, sőt megakadályozza, hogy oxigén és víz jusson a vasaláshoz. Tömörítő, plasztifikáló hatása révén javítja a bedolgozhatóságot, csökkenti vagy megszünteti a tömörítés igényét. Megakadályozza a homokos-kavics osztályozódását, gépi szivattyúzásnál kíméli a berendezéseket.
Utókezelni, locsolni nem kell, viszont a gyorsabb szilárdulás érdekében fóliázással a páratartást lehet növelni.
A VIP-REX GÉL® és mész együttes alkalmazása felesleges, de nem tiltott. Mindkettőnek folyósító hatása van, a meszet viszont önmagában nem teszi víztaszítóvá a GÉL.

 

8) BEKEVERÉS:
Az adagolási mennyiség mindig az elérendő cél és a körülmények függvénye! Normál adagolás 4-8 l/mł között változik, de betonoknál, vasbetonoknál max. 10 l/mł-ig megengedett. Mivel nem önálló kötőanyag, csak adalék, ezért cementfüggő, tehát a cement mennyiségével arányosan a leggazdaságosabb használni.

 

a, cement mennyiségének 1-1,5 %-a (Pl.: 300 kg/mł adagolásnál 3-4,5 l/mł), viszont 4 liternél kezdődik az ajánlott adagolás, így magas cementmennyiséghez kötődik minimum 400 kg -nál kezdődik a keverék víztaszító képessége, ez a homokos-kavicstól szemszerkezet függő is.

b, Az össztérfogat (1 mł = 1000 l) 0,4-0,8 %-a, de általában mind az „a”, mind a „b” pont tényeit figyelembe kell venni.

c, Habarcsban használva mész adagolása mellett mind a mész mennyiségét, mind a GÉL mennyiségét felére kell csökkenteni, mert túlplasztifikálódik és lefolyik a falról a megkevert anyag.
    GÉL                   4-8 l/mł-ről             2-4 l/mł
    Oltott mészpép        200 kg/mł-ről        80-100 kg/mł

d, Alapszabály, hogy mindig közvetlenül a keverőgépbe öntjük az adalékot és a keverési folyamatot elején, majd csökkentett, kb. fele, vízmennyiséggel folytatjuk. Aki előre bekeveri az összes vízmennyiséget az számítson arra, hogy a homokos-kavics víztartalma változó.

e, Fontos továbbá, hogy földnedves állapotú keveréket készítsünk először és várjuk meg, hogy a plasztifikáló hatás kifejlődjön és ne öntsünk rögtön többletvizet a gépbe. A képlékenység beállítását csak 10-15 perc múlva végezzük el, akkor is óvatosan, kevés vízadagolással. A friss keveréknek kocsonyásnak és kiválóan tapadónak (zsírosnak) kell látszani. (Ne féljünk a látszólag keményebbre kevert anyagtól.)


9) ADAGOLÁSI RECEPTTÚRÁK:

- Az építészetben a keverékképzéseknél külön kell választani a precízen bevizsgált alapanyagokból, pontosan adagolt (0,1%-ra) mennyiségeket, ahol a szilárdsági határfeszültségek pontosan a számoltak szerint alakulnak ki.
- Másik ága a keverékképzéseknek az, ahol néhány tényezőt nem tudnak pontosan meghatározni, vagy beszerezni a precíz végszilárdság érdekében, így a biztonságos túlméretezés elve az irányadó. Ez általában 20% körüli többletet jelent. Legtöbb esetben ez még mindig olcsóbb, mint az előkevert tonnás árú. A legnagyobb bizonytalanságot a homok vagy a homokos-kavics minősége jelenti.  A legjobb a bányában szétosztályozott, majd ideális arányban összeállított sóder használata. Az ilyen anyagoknak a legkisebb a kavicsszemek közötti légrése, így egy vízzáró beton készítéséhez kevesebb cementpép kell és a szilárdság az elérhető maximális lesz.


- A homok és a homokos-kavics jellemzője még:
                       1. a maximális szemcseméret
                        2. az agyagiszap tartalom, mely káros
                        3. hány szemcseméret szerepel a keverékben
   Általában 5-8 frakcióból már gazdaságosan felhasználható sódert lehet készíteni.

- További alapanyag a cement, amit  a gyárak szavatolt minőségben készítenek, de a fajta kiválasztása és a precíz adagolás már a kivitelező felelőssége.
A cementfajtáknak több tucat tulajdonsága van, de jelen esetben a vizes szigetelési eljárásoknál a vegyi tűrőképesség a legfontosabb, hőmérsékleti viszonyokhoz szintén hozzá kell választani a cementfajtát.
Jelen esetünkben a vegyi tűrőképesség szempontjából az „S”54-es jelű, szulfátálló cement a legjobb, másodikként ajánlott a kohósalak portland cement. Nagy melegben a lassított kötésű cementet; hidegben a gyorsított kötésű, finom őrlésű cementet használjuk. A magyar cementek kiváló minőségűek, ezért válasszuk ezeket a pernye portland kivételével.


a, Vasbeton- vízzáró beton recepttúra:

      I. Keverővíz 100-140 l
     II. VIP-REX GÉL® 4-8 l/mł (középátlag 6 l)
    III. Kohósalak portland cement 350-es 400-550 kg (a sóder minőségétől függően)
    IV. 1 mł (kb. 18 q) homokos-kavics 0-16 mm ideális szemmegoszlású,
                  agyagiszapmentes, legalább 5-8 frakciós, osztályozott, mosott

- Mint az előző, de betonkeverőre számított HB 75 l-es (50 l hasznos beton):

                                        lapátarányosan:
      I. 8 - 12 l keverővíz    
     II. 2 dl VIP-REX GÉL®
    III. 15 kg kohósalak portland cement 350-es                1 lapát
    IV. 50 l homokos-kavics                            4 lapát


b, Vízzáró, több rétegben készülő cementvakolat (misung vakolat):

      I. 120-160 l/mł keverővíz
     II. 6-8 l/mł VIP-REX GÉL®
    III. 600-800 kg Kspc 350-es cement
    IV. Folyami és fövényes homok keveréke 1 mł= 16-17 q

- Mint az előző, de betonkeverőre számolva:
                                        lapátarányosan
      I. 6-8 l keverővíz
     II. 3-4 l/mł VIP-REX GÉL®
    III. Kspc 350-es cement 30-40 kg                    1-2 lapát
    IV. 50 l homok                                    2 lapát

c, Mészpótló, kánikulai és fagyásgátló adalékként ( a cement súlyára viszonyítva kb.
   1%-a)

    I. 160-200 l keverővíz
    II. 3-4 l/mł VIP-REX GÉL®
    III. 250-350 kg cement
    IV. 1 mł homok

- A mészpótlást és a fagyásgátlást fokozhatjuk 2,5 l/mł VIP-REX HAB® hozzáadásával, vagy csak önállóan VIP-REX UNI®- t alkalmazunk. Ez már a falszárító egyben víztaszító vakolási mód, minden komfort fokozattal összesen 7-10 l/mł adalékkal. Minél hidegebb várható, a felvakolt anyagra úgy közelítünk a maximálisan engedélyezett adalékmennyiség felé, hogy a cementadagolással arányos legyen.


10) FONTOS TUDNIVALÓK:

- VIP-REX GÉL®- es keveréket locsolni nem kell, de nem is lehet, mert a víz lepereg a felületről (max. fóliázás).

- GÉL- es glettelés előtt a porózus felületet kellősíteni kell, fixálni egy kemény réteggel, mert a glett alól hirtelen eltávozó pára szétrepesztheti a vékony glettet, vagy kiegyenlítő betont. Vagy cementtejes pacsekolás (5 kg cement 5 l víz), vagy Falfix (gyártó Trilak-Haering Kft) impregnálással 0,1 l/m2 kellősítsünk. (A gyártó által írt háromszoros hígítási arányban, tehát 0,33 liter/m2 falfix felhasználásával, de ez függ a felület szívóképességétől. Felhordása ajánlott vékony rétegben háti permetezővel. Nem szabad nagyon megáztatni a felületet, mert túlságosan üveges lesz!)

- A VIP-REX GÉL® túladagolása káros, lefolyhat a vakolat a falról!

- A VIP-REX GÉL® önállóan, kötőanyag nélkül nem használható (csak cementtel együtt hatásos)!

- A felvakolt illetve a betonozott keverékek vegyi kötési illetve szilárdulási folyamata +5 Cş és +30 Cş között halad előre, viszont e tartományból kieső hőmérsékletben lelassul,

 megáll. (Kivétel a magas hőmérsékleten  a gőzérlelés, de itt a pára és minden körülmény biztosított.)

- A VIP-REX GÉL® és a mész együttes alkalmazása nem tiltott, de mindkettő képlékenyítő hatású emiatt óvatosan adagolandó, pontos recepttúra kidolgozása és próbavakolás ajánlott!

- A megszilárdult GÉL- es keverékek felületi jelleggel 1% vizet vesznek fel, így festhetők bármilyen festékkel.

- A GÉL- es betonok 6 l/mł adagolás felett szürke cementtel készítve is világos, majdnem fehér színűek, ezért jól színezhetők oxidokkal, vagy egyéb más ipari intenzív színezőkkel.

- A VIP-REX GÉL®- es keverékek víztaszító tulajdonsága a szilárdulás folyamán folyamatosan alakul ki, 28 napos korában éri el – optimális körülmények között – a maximumot.

- 12-25%-os végszilárdság növelő hatása van! Pl.: egy 350-es cementtel elérhető 100%-ban cementpéppel telített betonnál a maximális nyomó-hajlító és tapadó szilárdságot 12%-al tudja túlteljesíteni.
A legmeglepőbb a koptatószilárdság növelő hatása, vaskerekű raklapemelők és targoncák szinte évekig koptathatják még színezett kivitelben is.

- A VIP-REX GÉL® felhasználási területe számtalan, amit a kivitelezők folyamatosan igazolnak (tagozott párkányhúzás, műkőkészítés, szigetelést tartó aljzatbeton, mint biztonsági szigetelés, téli sózást tűrő parkoló, gázkémények kénsav álló habarcsa, stb.).

Küldetésünk

viprex logo footer

Bármilyen építőipari cementes keverék minőségképző, bedolgozást könnyítő adalékszere! Célunk: alacsony energia felhasználással, gyorsan, csúcsmnőséget előállítani!

Kapcsolat

Titkárság / webshop:

viprex icon 50x50px 05  +36 (20) 325 1916
viprex icon 50x50px 05  +36 (20) 394 1588
viprex icon 50x50px 05  info[kukac]viprex.hu
viprex icon 50x50px 05  5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a