Vakolás alapjai, elvárásai

(Tájékoztató szakembereknek)

Vakolás géppel

Számos vakolatot ismerünk, felhasználás helye, funkciója, és tartóssága, szilárdsága szerint. Ezen cikk csupán az általános elvárást, valamint annak egyszerű biztosítását hivatott leírni, ha vakolni szeretnénk. Természetesen a teljesség, és a háttérmagyarázat rövidítésével.

A megfelelés tárgya most a hidraulikus kötőanyagú vakolatok, és alapanyagként szolgáló habarcsok vizsgálata!  Röviden cement bázisúak.

Új építményeknél a zsákos habarcsot vásárolják leginkább. Egyszerűnek látszik, hiszen csak víz kell hozzá, és máris könnyen vakolhatnak vele. Igaz, háromszor annyiba kerül, mint cement-homok ömlesztett változata. Nézzük miből áll össze általánosságba a zsákos vakolat. Homokos-kavics nincs benne, mert az drága, helyette a bányába a törmelékből, meddőből előállított rostált, éles szemű őrleményt használnak. A kerek szemek helyett ez sajnos szálkásabb habarcsot eredményez! Súlyosabb a helyzet, ha nem szilícium alapú, hanem olcsó, porózus mésztufát használnak. Vajon milyen anyaggal lehet egyensúlyba tartani a plasztikusságot? Nyilván olcsón csak a többlet mészhidrát-tal. Pedig az olcsó ÖKO cementek, már többet is tartalmaznak, mint ami elegendő lenne! Ne feledjük a mész csak levegőn száradó anyag, és nem hidraulikus kötőanyag! Végszilárdsága gyenge, a vályogéval kb. azonos. Enyhe képlékenyítő, és légrés kitöltő szerepe van, de igazi hatása nagy mennyiségnél érezhető, amikor már a hajszálrepedezés is fellép! Gyengíti a vakolat szilárdságát.  A víz/cement tényezőre érzékenységet mutat. Nehéz eltalálni a mennyiséget. Amennyi keverő vizet írnak a zsákos habarcsokhoz, az általában kevés. És itt van még a bedolgozhatósági idő problémája. Szinte 5-10perc múlva leül a talicskába a habarcs. Mindig újra kell kevergetni, némi többlet víz hozzáadással, ami ugye a vakolat végszilárdságát rontja. Rutinosakat is hátráltat a felfánlizásba, kartecsnizésbe, hát még a ritkábban vakoló embereknél. Mindezek tanúsága, hogy aki előkészített zsákos vakolattal dolgozik, vásároljon hozzá adalékot is, ami megkönnyíti a munkáját, és jó minőségű végterméket eredményez! (Pld, VIP-REX Mészkencét) Persze csodák nincsenek, ezért az elérhető szilárdság, és minőség sajnos csupán az 50%-ig javítható.

 

Ki kell választani, hogy hol, és milyen szerkezetre vakolok. Külső, belső, régi vagy új falazat? Szárító, pólusos, vízzáró, és egyéb tulajdonságú vakolatra van szükség? A VIP-REX termékek közül mindent megtalál, ami az építkezésnél kellhet.

További lehetőség, a vakoló habarcs összetevőinek egyenkénti megvásárlása. Ekkor kb. a harmadába kerül a vakolás, így gyorsabban és különlegesen jó minőséget lehet vakolni.

                                              1.Vakolóhomok (0,8-1,2mm vagy 0-4mm homokos-kavics)

                                              2. Cement (közepes feletti minőség)  

                                              3. Adalékszer

                                              4. víz

1. Homok megválasztása mindig azon múlik, milyen funkciót tölt be a vakolat. Ha speciális szárító jellegű vizes falra vakolunk, akkor durvább, ha lábazati, esetleg pincébe talajvíz elleni szigetelő habarcs akkor is speciális homokos-kavics szükséges. Új ház normál vakolata, kívül-belül egyszerűbb fövenyből is jó. Egy 0-4mm-es ideálishoz közel álló szemeloszlási görbével rendelkező homokos kavicsból nagyobb szilárdság érhető el, kevesebb cementtel. Mert kisebb a légtérfogat tartalma, valamint az összes felületi területe. Számít még a szemalak, a szem-érdességi tényező is, de ezzel itt most nem foglalkozunk! Egy tömör vízzáró vakolatnak más a követelménye, mint egy normál belső vakolatnak új falazat esetén.

2. Cement, a kötőanyag, amitől szilárd lesz a kész vakolat. Különböző cementgyárak több tucat cementet gyárt. Nehéz eligazodni közöttük. Lássunk egy átlagos, jobb minőségű, de nem speciális tulajdonságú cementet jelölése alapján. Elemezzük mit is jelent:

CEM II/A-S 42,5 N

 

Ezek a cement főcsoportok vannak:

 CEM I –  Portlandcement
 CEM II – Összetett portlandcement
 CEM III – Kohósalakcement
 CEM IV – Puccoláncement
 CEM V –  Kompozitcement

cement

Példánk összetett cementre utal, ebből van legtöbb a forgalomba. (II) jelöléssel.

Az A-S a kiegészítő anyag mennyisége 6-20% közötti kohósalak-gipszkő, kromát csökkentőkre utal.

A 42.5 az elérhető szilárdságot jelent. (Megfelelő még a 32.5 is a vakolásra)

Az N betű a normál kötési gyorsaságot jelenti. Ez jó, hiszen nem ég meg a nagy melegben. Kisebb a repedezési hajlama. A gyors kötésű jele „R „lenne.

Összefoglalva: A vizes, vagy régi épületek felújításánál ajánlatos a kohósalakot tartalmazó cementeket használni. Télen lehet gyors kötésű, tavasztól őszig a normál kötés gyorsaság a jó, ez az „N” jelölésű. Szilárdság tekintetében azt lehet rögzíteni, hogy nincs jelentősége, hogy 32.5 vagy 42.5-ös, de a 52.5 felesleges.

3. Adalékszerek:

Ma már csak limit minőségű cementeket és zsákos vakolatokat gyártanak.

Mindenképp kell adalékszer, minden vakolathoz. Ez teljesen biztos. Előnyei tagadhatatlanok, hiszen mind a zsákos vakolat, mind a cementek kezelhetősége megköveteli. A hosszú távú tartósság, a vakolat minősége sem mellékes. Vakoláskönnyítőként a fele kivitelezési idő alatt, könnyedén lehessen dolgozni az adalékok segítségével. Megválasztása fontos, hiszen meghatározza a vakolandó szerkezet, valamint a fizikai körülmények az adalék fajtáját. Milyen habarcs, és vakolat tulajdonságokat szeretnénk az is fontos. Készítés közben is, és a végterméknél is. Például: Kánikulai adalék, ne kelljen locsolni, fagyállóság, szilárdság, könnyedség, plasztikusság, képlékenység, vastagon egy rétegben 4-5 cm elsimítható, tapadó-képesség, szellőképesség, falszárítás, vízzárás, hő-hang szigetelés, rugalmasság, repedezés mentesség, anti-elektroszmog hatás, stb.

Ezen funkciókra megoldás a VIP-REX adalék család.

vakolás

Hiszen: „VIP-REX nélkül lehet építkezni, de nem érdemes!”

 

Kisújszállás, 2021.08.26.                                              

VIP-REX Kft.

Farkas Kálmán fejlesztőmérnök

Küldetésünk

viprex logo footer

Bármilyen építőipari cementes keverék minőségképző, bedolgozást könnyítő adalékszere! Célunk: alacsony energia felhasználással, gyorsan, csúcsmnőséget előállítani!

Kapcsolat

Titkárság / webshop:

viprex icon 50x50px 05 műszaki info +36 (20) 942-0643
viprex icon 50x50px 05  +36 (20) 394 1588
viprex icon 50x50px 05  info[kukac]viprex.hu
viprex icon 50x50px 05  5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a