Cikksorozat 7. rész
Mitől lesznek egyformák a keveréseink?
Helyszíni keverék képzések közben jelentkezik ezen probléma. Több okra is visszavezethető. Ezért érdemel néhány sort a beton, és habarcskeverés folyamatában. Sorba vesszük, mi is kell ahhoz, hogy minden keverés egyforma legyen.
Először is kezdjük az alkotók vizsgálatával. Homokos-kavics, vagy homok mely általában az építési területen depókban van leömlesztve. Arra kell figyelni, hogy járműről való lebillentéskor osztályozódhat. Különösen, ha szárazabb az anyag. A nagyobb kavics szemek a depó körül, alul helyezkedik el. A keverőbe való lapátoláskor egyenletesen, minden részéről vegyesen kell a keverőbe juttatni a sódert. Több ideje ledeponált anyag víztartalma a tetején kevesebb, vagy semmi, az alján és a belseje belé haladva több! Bizony ez is befolyásolja a keverék minőségi szórását.
A cement, mint alkotó elem, sokszor vödörre, vagy még rosszabb esetben lapátra van mérve. Ez veszélyes, mert a zsákba való tároláskor tömörítve van, de a bontás, és mozgatás közben lazul, könnyül a térfogatra eső mennyiség! Vagy súlyra kell mérni, vagy egész 25 kg-os zsákra számolni a keverési egységet.