59. Vályogot injektálni szakmai hiba

viprex hab

A minap nagyon nagy építész hibát fedeztem fel, miközben egy vályogház tulajdonos felhívott az alábbiakat mondva!

Kinézték az internetről az injektálást. Megrendelték, megcsinálták, majd nemes egyszerűséggel csak akkor vállalnak rá garanciát, ha VIP-REX UNI-val bevakolják. Kérték, hogy szállítsak nekik falszárító homlokzati adalékot szobabelső vakoláshoz.  Hónapok óta kész, és még nem száradt ki az injektálás után. Pedig lakják, fűtik a szobát. Sőt kezd repedezni a fal.  

Vegyük sorba mi is a probléma:

  • Vályogot, agyagfalat nem lehet szigetelni injektálással.
  • Magyar agyag teherhordó falazatra nem ismeretes ÉMI, vagy CEMKUT engedély, de nem is lehet!
  • Épületfizikai tény, hogy bármely kis mennyiségű szórványosan nehezen bejuttatott szigetelő anyag rontja a falszárító vakolat hatásfokát!
  • A természetes ásványi eredetű vályogtól életidegen a műgyanta injektálás.
  • Ha teljesen légszáraz, lenne a vályog, akkor sem lehetséges minden agyagszem felületét, és minden légrést bevonni műanyaggal. Bármilyen nyomáson, mert szétmállasztja a vályogot. Elfolyik.
  • Sosem légszáraz a közvetlen földdel érintkező szigeteletlen vályogfal, alsó néhány rétege. Így nem is lehet a víz helyére nyomással sem injektálni, mert elfolyik, szétmállik a vályog!
  • Egy gramm anyag több négyzetméter felületű. Szemcseméret 0.02mm. Így már érthető, hogy fizikai lehetetlenség injektálni! Mint a bentonit, a felületén megtapadt vizet nem engedi el nyomásra, csak párologtatva szárítható ki! Nagyon lassan. Mint ahogyan a törekes vályogtéglát gyártják, szikkasztják.
  • Ahonnan a vizet nem tudják kiszorítani nyomással, az örökké vizes marad. A műanyag alapú termékek csak rontanak azon fizikai tulajdonságon, hogy kiszáradjon a fal!

Vályogház szétszakadva

Összefoglalva, ahol vályogot injektáltak ott mi a VIP-REX termékkel nem szeretnénk részt venni a falszárításnak imitált munkákba! Ezért az ilyen munkáknál nem vállalunk garanciát. Köszönöm figyelmüket!

Kisújszállás,2020.11.17.

Farkas Kálmán

viprex logo footer 160x38px 01

Küldetésünk

viprex logo footer

Bármilyen építőipari cementes keverék minőségképző, bedolgozást könnyítő adalékszere! Célunk: alacsony energia felhasználással, gyorsan, csúcsmnőséget előállítani!

Kapcsolat

Titkárság / webshop:

viprex icon 50x50px 05 műszaki info +36 (20) 942-0643
viprex icon 50x50px 05  +36 (20) 394 1588
viprex icon 50x50px 05  info[kukac]viprex.hu
viprex icon 50x50px 05  5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a