26. Cementesztrich VIP-REX UNI-val az igazi!

BetonozásFolyamatosan sokan kérdeznek a padlókészítés előtt, hogyan lehetne bedolgozhatóvá, önterülőbbé, plasztikusabbá tenni a cement alapú zsákos esztrich padlót.

Mi is a probléma?

Az, hogy a hozzá ajánlott kb. 4 liter vízzel lenne a legerősebb aljzat, de bedolgozhatatlan, ha mégis, akkor sokáig tart.  A leírás szerint tartalmaz mindenféle képlékenyítő, plasztifikáló, bedolgozást javító adalékot. Ez azonban kevés, vagy inkább semmi! Mi a megoldás?

Megjegyzem, először a vásárlóink találták fel, hogy a VIP-REX UNI milyen kitűnően javítja a friss és a kész esztrich tulajdonságait. Készült több helyen nagy tételbe, nagy terheléses ipari csarnokoknál is, remekül vizsgázott a fűtött aljzat ezzel a módszerrel!

 

 

Betonozás 2Szögezzük le, hogy a gipsz alapú folyós, teljesen önterülős aljzat anyagot cement alapúból sosem lehet megoldani, csak megközelíteni! Hatalmasat lehet javítani az esztrich anyagán, bedolgozhatóságán. Mondhatni az eredmény a felére rövidülő munkaidő, és a szép egyenletes, sima felület!
Nem kell vigyázni, hogy megreped a víz-cement tényező emelése után sem!
Még egy nagy előnye van, kitolja kb. 1 órával a megkevert beton bedolgozási idejét! Van idő minden apró részletet, éleket, sarkot, dilatációt, és minden szerelvényt eldolgozni, elhelyezni!

Kipróbáltunk több neves anyagot is, a tapasztalat mindnél hasonló volt. Talán a zsákos anyagba lévő cement fajtája, minősége volt a különbség! Ez azt eredményezte, hogy muszáj volt egyes típusnál akár 2 literrel is emelni a hozzáadott víz mennyiségét. Ez abból ered, hogy a cement más kezdeti vízfelvevő képességgel rendelkezik. Valamint az őrlési finomsága apróbb, 20 mikronos lehet!
Ennél a zsákos terméknél 5 liter vizet is ajánlanak a keveréshez!

Lássuk, hogy működik. Elmentünk a zsugorodási repedések határáig! Szálerősítés is van benne, azt írja az ismertető. Gondolom a mészhidrát tartalma is emelve van. Azért, hogy ne legyen szálkás, száraz a szálerősítés miatt. Az emelt mésztartalom pedig plasztifikál, és nagyon olcsó!  E nélkül száraz, bedolgozhatatlan hatást kelt a szálerősítés! Viszont csökken a szilárdság!

Hátrány még a szemalak! Nem kerek szemekből van, hanem hulladék kőzet őrleményéből. Éles szemek, melyek nem guruló, csúsztató képesek! Ez is hátrány!

Továbbá azt vettük észre, minden gyár a porózus mészkő őrleményt használja! Ez nem szilícium alapú, kevésbé szilárd anyag! De még nem is dolomit, gránit, vagy egyéb magmás kőzet!
Igen ennél olcsóbb anyag őrlemény nincs is!

Szaporítja a problémát, hogy vizsgált mészkő őrlemény, mely 0-4  mm szemekből áll, nem igazán jó szemmegoszlási görbéjű! Frakciók hiányzanak belőle! A felülete nagy, nedvesítés szempontjából előnytelen. Anyaga pedig enyhén szólva nedvszívó, a porozitása miatt! Hűvös, és normál időben egy kis előnyt jelent a szemekbe lévő víz, melegebb időben pedig hátrány, mert azonnal el akar távozni, párolgással, repedezést hagyva maga után!
Ezt is jó, ha tudjuk! A csomagolásra több gyártónál is rá van írva, óvatosan fogalmazva!  

Elektromos padlófűtés szerelő aljzatát, és fűtött felbetont készítettük el bemutató minta jelleggel!

Kevertünk többször 4 liter vízzel. Még jó, hogy a vezető sávokat kellett betonozni így hamar meghúzott, nem volt idő léccel lehúzni, igyekezni kellett. Kézi eldolgozásra nem valami jó! Gépi erőszakos simításra biztos megfelelő, ha azonnal hozzáfognak, és a terítés után rögtön megy a gépi simítózás. Ekkor jó a 4 liter víz. A hidratációhoz szükséges vizet, viszont 12 óra elteltével pótolni kell, mert a hőszigetelés tetején megég a beton.
Nem bírja ki a másnapi utókezelést sem. Ez csupán szilárdság vesztést okoz, nem porlást.
Köszönhető a szálerősítésnek! Kb. a gipsz alapú aljzat szilárdságáig károsodik.
Sajnos a délután 6 órakor betonozott felületet, kb. 12 óra múlva, éjfélkor locsolni kell!
NAGYON KELLEMETLEN!
Ezt küszöböltük ki a VIP-REX UNI-val. Víztaszítás, kánikulai adalék, plasztifikálás, és légpólus képzés egyben! Ami csak kell, mindent megadtunk a keveréknek! A bemutató keverék 5 literrel javult, 5,5 liternél az igazi lett kézi eldolgozásra, 6 liternél majdnem önterülő lett, viszont a felület fényessé vált, mintha feladta volna a vizet. Nem víz volt, hanem a VIP-REX adalék önterülő voltából eredő sima felület. Tehát a végeredmény nem repedt meg, még 28 nap elmúltával sem! Néhány óra múlva már gyöngyözött a víz rajta, nem lehetett locsolni, de nem is kellett, éjszaka 16 fok, nappal 20 fok volt a helyiségbe!
Továbbá, másnap, huzat nélkül, egyirányú szellőzést biztosítottunk, valamint némi levegő párásítást végeztünk egy háti permetezővel, annak ellenére, hogy nem szívta be a vizet. A levegőből veszi a párát, ami a hidratációhoz szükséges. A szellőztetés, friss levegő pedig a széndioxid folyamatos ellátása miatt kell! Huzatot nem szabad kelteni!

Összefoglalva.:
Igen előnyösen változott a legtöbb cement esztrich bedolgozhatósága. Szép sima önterülőhöz hasonló felület alakítható ki könnyedén. A végszilárdság pedig meglepően magasabb, több mint 20%-kal. Annak ellenére, hogy a többlet térfogatot eredményez a légpólus képzéssel való habosítás!
Itt a keverési folyamatnál arra kell figyelni, nehogy vízszerű legyen a keverék a keverőgépbe. Surrogjon, géles állapotot mutasson, sőt a talicskába öntve egy kicsit púposan álljon meg. Majd  
tolva, rázkódva, lassan kisimulhat a talicskába! Konzisztencia tekintetében a képlékeny és a folyós közötti állapot az igazi! De semmiképp nem az önthető kategória!
Ha így keverünk anyagot, akkor széleket zsaluzzuk ki, vagy előre sűrűbb anyagból készítsünk vezető sávokat. a közeit pedig könnyedén betonozhatjuk hígabb anyaggal. ezzel időt, pénzt takarítunk meg a habosodásból eredő térfogat szaporulat miatt!

Kellemes, precíz, pontos munkavégzést lehet ilyen módon elvégezni!
Jó munkát kívánok hozzá!


Kisújszállás. 2014. május 18.                                                Farkas Kálmán
                                                                                                     Fejlesztő mérnök

Küldetésünk

viprex logo footer

Bármilyen építőipari cementes keverék minőségképző, bedolgozást könnyítő adalékszere! Célunk: alacsony energia felhasználással, gyorsan, csúcsmnőséget előállítani!

Kapcsolat

Titkárság / webshop:

viprex icon 50x50px 05  +36 (20) 325 1916
viprex icon 50x50px 05  +36 (20) 394 1588
viprex icon 50x50px 05  info[kukac]viprex.hu
viprex icon 50x50px 05  5310 Kisújszállás, Kórház u. 1/a