19. Vízes, salétromos homlokzatvakolás VIP-REX UNI-val

 

Az egyik nyíregyházi forgalmazónk kérésére egy helyi építőipari cég problémájára kerestünk megoldást. A vállalkozó elmondása alapján az elmúlt években különböző építőipari cégek, különböző falszárító vakolatokkal próbálták a homlokzatot helyreállítani, de ez az erős vizesedés miatt csak rövid távú megoldásokat nyújtott.

 

 

 

 

A kivitelező cég felkérésére a helyszínre érkeztem és műszeres vizsgálatok használata nélkül is látványosan mutatkoztak meg a vizesedés erős jelei. Láthatóvá vált, hogy próbáltak már az előzőekben falszárító vakolatokat, injektálásos alapszigetelést, de a problémát egyik technológia sem volt képes megoldani. A homlokzat alapos szemrevételezése után több olyan tényezőre is felhívtam a kivitelező figyelmét, aminek megoldásával hosszú távú, vagy akár végleges eredményt érhetünk el.

  1. Meg kell oldani a csapadékvíz biztonságos elvezetését;
  2. A függő ereszcsatornák javítása, esetenkénti pótlása;
  3. A fal és az alap találkozásánál lévő földréteget a víz odavezetése miatt el kell távolítani;
  4. Az előtét falakat (térelválasztó kerítés fal) el kell távolítani a könnyebb szellőzés érdekében;
  5. A lábazati műkő elemeket szintén célszerű eltávolítani.
  6. VIP-REX technológia alkalmazása ajánlott

A kivitelező cég képviselőjével megállapodást kötöttünk, hogy teljes mértékben szeretné adoptálni a VIP-REX-es technológiát és ezen a területen teljes mértékben ezt alkalmazza. Esetleges helyszíni művezetést is kíván igénybe venni a VIP-REX Kft-től. A nyíregyházi kivitelezőn és a helyszínre vezényelt munkatársain látszott, hogy tapasztalt mesteremberek, akik könnyű szerrel előkészítik, kivitelezik a homlokzat szakszerű vakolását.

 

 

 

 

A régi vizes, salétromos vakolatot a már jól ismert mértékben és minőségben (falvastagság, felázás szintje,- ennek az ismert arányosított mértékéig) szükséges eltávolítani, a téglafugákat minimum 1 cm mélységig kikaparni, a felületet lehetőség szerint a legjobb mértékben megtisztítani. Fontos odafigyelni arra, hogy a falszerkezetben előforduló nagyobb hibákat (mélységeket, gödröket) nem szabad „kisifrázni” kizárólag a gúzolás után a használni kívánt falszárító VIP-REX-es vakolattal kihizlalni. Az előkészítés után a felületet portalanítani szükséges.

A homlokzat precíz előkészítése után a következő nagyon fontos lépés a jó anyagválasztás. A legjobb minőség elérése érdekében mindenképpen fontos a megfelelő minőségű cement kiválasztása, illetve a sóder mely több frakcióból állítja össze az 1-től 4 mm-ig terjedő szemcseszerkezetet. Mivel kültéri homlokzatról van szó ezért a felhasználni kívánt cement mennyiségéhez képest 1-1,5% VIP-REX UNI adalékszer használata szükséges. Mész és mészpótló szerek alkalmazása nem szükséges. Fontos, hogy a keverék készítésekor jó minőségű betonkeverőt (erős, magas fordulatszámú) használjunk, hogy a keverékünk az előírások szerint jól keveredjen. Célszerű 2 keverőgépet alkalmazni, rotációs módszerben.

 

 

A már meglévő vakolt felületnél fontos megjegyeznem azt a tényt, hogy az 1-1,5 cm-es vakolat vastagsága ilyen mértékű vizesedésnél bizony kevés lesz, ezért a minimum követelmény 3-5 cm-es vakolatvastagság, melyet a kivitelező egy vastagságváltó díszcsíkkal tudott megoldani. Szükséges volt a vakolás menetét betartani – gúzolás, száradás, alapvakolás, majd simító réteg készítése.

 

 

Amennyire nehezebbnek ígérkezett az alapvakolat felhordása a 3-5 cm-es vastagságban, annyival könnyebb volt, hogy mindezt 1 rétegben hordhatták fel VIP-REX UNI-s keverék jóvoltából a mesteremberek. Csak minimális simítás szükséges, hogy ne képezzünk lezáró hártyát a légpólusos vakolaton. A mesteremberek megdöbbenve tapasztalták, hogy tulajdonképpen egy Estrich betont fangliznak fel a falra, mely „dübögve” jól feltapad és nagy vastagságban hordható fel anélkül, hogy száradási repedések keletkeznének rajta.

A továbbiakban nagyon fontos volt egy olyan szilikát festék kiválasztása, mely jó légáteresztő képességű és a falszárító vakolat működését nem akadályozza.